Olej rzepakowyOlej rzepakowy zmniejsza ryzyko cukrzycy we krwi. Uwaga to może wszystkich zadziwi ale pomaga on również w odchudzaniu, ponieważ urzywając go podczas smażenia daje się bez trudu odsączyć z każdej potrawy. Olej ten nadaje się świetnie do sałatek jak również do smażenia. Światowa Organizacja zdrowia (WHO) uważa, że w diecie niemowlęcia powinno znajdować się ok. 10g oleju roślinnego tj. 1 łyżka, ponieważ ma on duży wpływ na dalszy rozwój dziecka.

Osoby dorosłe też powinny spożywać olej roślinny codziennie w dawce ok. 2 łyżki, ponieważ chroni on przed zawałem serca i trzyma nasz cholesterol w ryzach. Zawarte w nim kwasy ALA i LA z rodziny omega-3 i omega-6 oraz sterole roślinne, zmniejszają ryzyko zawału serca. Olej rzepakowy jest nie tylko polecany przez najlepszych kucharzy ale także przez kardiologów, pediatrów i dietetyków. Z dumą nazywany jest przez nich „oliwą północy”. Olej rzepakowy możemy wprowadzać do menu całej rodziny, nawet półrocznego dziecka.