Zdrowa dietaW sezonie jesiennym kiedy jesteśmy częściej narażeni na przeziębienia lub grypę warto dobrze się odżywiać, a wirusy nie będą miały do ciebie dostępu. Dzięki zdrowej diecie pokonasz nie tylko grypę. Pamiętajmy o tym, że to nie pora roku sprzyja różnego rodzaju infekcją tylko nasza słaba odporność. Jeśli nasz układ odpornościowy działa prawidłowo to jest wstanie odeprzeć ataki zarazków i wirusów dokoła nas. Komórki odpornościowe to leukocyty czyli białe krwinki. To one chronią nasz organizm przed drobnoustrojami nie pozwalając im wniknąć do wnętrza naszego organizmu. Leukocyty żyją bardzo krótko, więc organizm na bieżąco musi zastępować je nowymi.

Aby tak było musimy zaserwować naszemu organizmowi odpowiednią dietę. Musimy wybierać takie produkty, które wspierają system immunologiczny organizmu. Jednym z produktów, którego nie powinno zabraknąć w naszej codziennej zdrowej diecie jest marchew. Marchew zawiera dużo beta-karotenu, z którego w naszym organizmie wytwarzana witamina A. Dodatkowo utrzymuje w dobrym stanie błonę śluzową dróg oddechowych, utrudniając przenikanie zarazków do krwi. Zwiększa również ilość komórek odpornościowych, dzięki czemu pomaga odeprzeć atak wirusów. Marchew również zawiera dużo witaminy C, E, K, z grupy B, również sporo wapnia, potasu, żelaza, miedzi, fosforu, a nawet jodu, które są niezbędne do wzmocnienia naturalnej obrony. Marchew zachowuje najwięcej składników odżywczych jeśli ją zjadamy na surowo. Kolejnym produktem przeciwgrypowym jest miód. Każdy z nas powinien profilaktycznie jeść 1-2 łyżki miodu dziennie. Miód jest bogaty w kwasy organiczne, aminokwasy, cenne enzymy i mikroelementy, które mobilizują układ odpornościowy do działania.