dieta rakPowinniśmy także unikać produktów z mąki oczyszczonej czyli białej.

Nie ma w niej ani błonnika ani składników odżywczych. Produkty z takiej maki zwiększają ryzyko powstania nowotworu żołądka, trzustki, jelita grubego. Chodzi o to że spowalniają one trawienie, przez to pokarm dłużej zalega i drażni błonę śluzową układ pokarmowego. Zjedzenie choćby jednej bułki podnosi poziom insuliny we krwi co nie jest bez znaczenia dla naszego organizmu. Hormon ten podnosi ryzyko zachorowania na raka piersi. Dlatego powinniśmy wybierać pieczywo pełnoziarniste. Zdrowe jest pszenne oraz żytnie upieczone najlepiej na zakwasie. Dzięki temu przyśpieszymy przemianę materii oraz unikniemy zaparć ale dostarczymy naszemu organizmowi witamin i minerałów. W diecie antyrakowej nie powinno zabraknąć pomidorów. Zapobiegają one rakowi piersi i jajnika. Według badań takie ryzyko zostaje zmniejszone o połowę. Musimy wystrzegać się produktów wysoko przetworzonych dlatego unikajmy gotowych dań i konserw mięsnych. Ponieważ w wielu z nich mogą znajdować się substancje rakotwórcze. Dlatego w naszej diecie powinno być jak najwięcej zdrowych nie przetworzonych produktów.