diet a rakNiewątpliwą prawdą jest że niewłaściwa dieta może zwiększyć ryzyko nowotworu.

W wielu krajach na całym świecie prowadzone są badanie mające ukazać zależność miedzy konkretnymi produktami spożywczymi a rakiem. Ocenia się że około 30% zgonów za które odpowiada może być spowodowane niewłaściwą dietą. Aby ograniczyć prawdopodobieństwo zachorowania na raka wystarczy zrezygnować lub ograniczyć niektóre produkty na rzecz innych. Należy także zwrócić uwagę ż kolejne 30% zachorowań jest ugruntowanych genetycznie. Ale spory wpływ maja tez mechanizmy odpornościowe. A co wpływa na odporność naszego organizmu? Oczywiście to co jemy. Ostatnio wykształciła się moda na rezygnowanie z mięsa, można ją zaobserwować przede wszystkim u osób znanych. Według badań mięso zwiększa prawdopodobieństwo raka jelita grubego. Szczególną uwagę musimy zwrócić na wieprzowinę i wołowinę. Jej nadmierna spożywanie zwiększa prawdopodobieństwo tej choroby. Niektórzy badacz twierdzą że należy ograniczyć spożywanie tych dwóch rodzajów mięs do zaledwie jednego posiłku w tygodniu. Jeśli w naszej diecie dominują ryby, drób, warzywa, pieczywo pełnoziarniste to prawdopodobieństwo zachorowania zostaje mocno ograniczone.