IMG1114kSzacuje się, że ośmiu na stu ludzi na naszej planecie ma cukrzycę, liczba ta ciągle wzrasta jednak nie w każdym rejonie naszej planety w tym samym tempie. Najszybciej rośnie tam gdzie jest duży wzrost gospodarczy, który wiąże się ze zmianą trybu życia wiąże się tym samym ze zmianą odżywiania.

Cukrzyca jest chorobą metaboliczną, która rozwija się w skutek braku insuliny. To właśnie ona pozwala na naszym komórkom na wykorzystanie cukru, jako źródła energii. Jeśli komórki nie wchłoną cukru to krąży on we krwi, w takiej sytuacji mówimy o hiperglikemii. Jest to cecha charakterystyczna cukrzycy. Cukrzyca typu 1 to schorzenie autoimmunologiczne, dochodzi w nim do zniszczenia przez skald immunologiczny komórek trzustki produkujących insulinę. Cukrzyca taka rozwija się bardzo szybko w młodym wieku, chorzy na ten typ stanowią 10% wszystkich chorych na cukrzycę. Dużo szybciej przybywa chorych na ty 2, ten typ zalicza się do chorób cywilizacyjnych. Jej podłoże stanowi nadwaga i otyłość, szczególnie brzuszna oraz związane z tym stanem zaburzenia metaboliczne. W tej postaci insulina jest produkowana przez trzustkę, ale jej \ilość nie jest prawidłowa do zapotrzebowania, bo komórki są Malo wrażliwe na jej di zlanie. Ten typ pojawia się głownie u osób powyżej 45 roku życia. Rozwija się powoli, dlatego też przez długi czas nie daje żadnych objawów.