pyłki kwiatowe - zdrowiePyłek wzmacnia siły naszego organizmu, zaliczyć możemy go do tak zwanej grupy super żywności.

Znajdują się w niej produkty zawierające dużo energii i są korzystne dla zdrowia. Jeśli pyłek zjadamy w małej ilości to pomaga on nam funkcjonować na odpowiednim poziomie. Gdy spożywamy go więcej może on leczyć. Pyłek kwiatowy poprawia też w znaczący sposób wydolność organizmu.Pszczoła odwiedza średnio podczas jednego lotu kilkadziesiąt a nawet ponad sto kwiatków. Zatem pyłek zebrany ma różnorodne właściwości. Pszczelarze mają możliwość odzyskania części takiego pyłku i to robią. W pyłku znajduje się około 250 aktywnych substancji. Oprócz tego są tam też kwasy nukleinowe RNA i DNA, są one niezbędne do regeneracji komórek ciała. Oprócz tego są tam też kwasy tłuszczowe ważne dla naszej odporności i pracy mózgu. Pyłek taki ma w sobie bardzo dużo enzymów roślinnych, przeciwutleniaczy, witamin i minerałów. Jeśli chodzi o zalety zażywania takiego pyłku w skondensowanej formie to są one ogromne. Pyłek taki ma działanie antybiotyczne, przeciwbólowe, przeciwzapalne, przeciwmiażdżycowe i wiele innych.