089Możemy skorzystać z naturalnej terapii antynowotworowej w ten sposób wspomożemy nasze geny i spowodujemy, że będziemy zdrowsi. Rak to choroba DNA. Zastanówmy się, co tak złego jest w naszych życiu, że geny mutują w zdrowych dotąd komórkach naszego organizmu. Specjaliści dochodzą do wniosku, że nie bez znaczenia jest tryb życia, jaki prowadzimy. Nie bez znaczenia jest odżywianie, jest to potwierdzone badaniami, które na dużą skalę zostały przeprowadzone w ubiegłym roku przez amerykańskich badaczy.

Lekarze oceniali nawyki żywieniowe u pacjentów z rakiem okrężnicy po okresie pięciu lat id chirurgicznego usunięcia nowotworu. Z doświadczenia wyszło, że ci, co jedli dużo warzyw i owoców a tylko niewielki ilości czerwonego mięsa nie mieli wznowienia guza, całkiem inaczej był u tych, co odżywiali się inaczej. Według Narodowego Instytutu Raka, gdy by każdy z nas poprawił sposób odżywiania się to ilość zgonów z powodu raka mogłaby zmniejszyć się o 8 procent. Kolejną ważną sprawą, jeśli chodzi o raka jest otyłość, tu badania potwierdziły, że osoby otyłe kilka razy częściej zapadają na raka. Największy wzrost odnotowano w przypadku raka macicy i tu otyli chorują nawet sześć razy częściej niż kobiety z prawidłową wagą. Zastanówmy się jak jest z nowotworami dziedzicznymi, mówimy o nich wtedy, gdy w rodzinie chorowały trzy lub więcej osoby w dwóch pokoleniach. Co najmniej jedna z dotkniętych osób jest krewnym pierwszego pokolenia.


Jednak osoby z tego typu nowotworami to jedynie około 10% wszystkich zachorowań na raka. Jeśli chcesz ograniczyć ryzyko wystąpienia raka piersi to postaw na grzyby, kapust, ryby, ruszaj się jak najwięcej i rzuć palenie. Na raka piersi ma wpływ niewłaściwa dieta, papierosy i nadwaga. Jeśli palisz paczkę papierosów dziennie przez dziewięć lat to zwiększasz ryzyko zachorowania aż o 59 procent. W zapobieganiu rakowi macicy pomoże gimnastyka i schudnięcie. W kobiet otyłych wzrasta liczba cykli bezowulacyjnych, to powoduje braki progesteronu. Proces nowotworowy może też być pobudzany przez cukrzyce. Jeśli chodzi o raka jajnika to pomoże nam słońce, witamina D, zielona herbata i czosnek. Udowodniono, że kobiety z krajów słonecznych zapadają na raka tego typu znacznie rzadziej niż kobiety mieszkające w klimacie umiarkowanym. Antyrakowo działa też picie, co najmniej czterech filiżanek zielonej herbaty dziennie. Dzięki temu możemy zmniejszyć ryzyko choroby aż o 40%. Warto też postawić na czosnek.