cholesterolNiestety zbyt wysoki cholesterol jest bardzo niebezpieczny dla zdrowia, gdyż nie może być powodem wielu groźnych chorób takich jak: zawał serca, miażdżyca, wieńcówka, ale również udar mózgu. Podwyższony poziom cholesterolu wykrywalny jest tylko, wtedy, kiedy regularnie wykonujemy badania kontrolne. Dlaczego jest on naszym przyjacielem? Ponieważ bez niego nie możliwe by było produkowanie w organizmie hormonów płciowych, nie powstałyby również kwasy żółciowe bardzo potrzebne do trawienia pożywienia.

Cholesterol wraz z działaniem promieni słonecznych wytwarza i przyswaja witaminę D. Ludzi, którzy mają zbyt mały cholesterol częściej dopada¬ją infekcje, gdyż jest on składnikiem błon osłaniających komórki. Największym problemem dla społeczeństwa jest określenie, który cholesterol jest dobry, a który zły. Ten zły nazywany jest frakcją LDL, która rozprowadza go po całym organizmie odkładając w komórkach.Zaś ten dobry HDL sprząta, po LDL, zbierając jego nadmiar by potem za pomocą wątroby rozłożyć go na kwasy żółciowe. Walkę z nadmiarem cholesterolu powinniśmy zacząć od zmiany nawyków żywieniowych. Rezygnacja z tłustego mięsa wołoswego i wieprzowego wyeliminuje dodatkową porcje tłuszczu. Zamiast tego wskazanym będzie wybieranie chu¬dych mięs i wędlin tj. np. cielęcina lub białe mięso drobiowe. Z lodówki powinny też zniknąć: masło, smalec, słonina a ich miejsce zająć powinny produkty roślinne tj. oliwa z oliwek. Nabiał zaś powinien zawierać możliwie najmniejsza zawartość tłuszczu. Zmieniając swój jadłospis powinniśmy pomyśleć o wprowadzeniu do niego owoców i warzyw, które zawierają wiele pożytecznych witamin, a kotlet zamienić na rybę. Również systematyczne ćwiczenia fizyczne dobrze wpłyną na spalanie zbędnego tłuszczu. Jeżeli jednak zmiana stylu życia nie zmieni poziomu cholesterolu, zajdzie potrzeba sięgnięcia po leki, które regulują zaburzenia lipidowe. Najczęściej podaje się statyny. Jeżeli nie możesz sobie poradzić sam skontaktuj się z lekarzem pierwszego kontaktu