insulinaInsulina może mieć postać białego proszku, który z łatwością rozpuszcza się w wodzie, a otrzymuje się go z korzeni i bulw wielu roślin np.: cykorii, które stanowią ich materiał zapasowy. Insulina może stanowić idealny zmiennik cukru, można nią słodzić herbatę, galaretkę, płatki śniadaniowe a nawet ciasta. Dla osób, które lubią słodkości, a unikają zbędnych kalorii w postaci cukru lub są chorzy na cukrzycę albo są zagrożeni tą chorobą – insulina jest świetnym zamiennikiem i mimo swego słodkiego smaku nie dostarcza nam prawie żadnych kalorii (1,6kcal/g).

Ludzkie enzymy trawienne nie są w stanie ją rozłożyć co skutkuje tym, że nie jest wchłaniana do krwiobiegu i nie podnosi poziomu cukru we krwi. Ma również inne bardzo duże znaczenie, jej obecność w jelicie cienkim spowalnia trawienie i zmniejsza przyswajanie cukrów i tłuszczów z innych produktów. Przez co zjadane przez nas posiłki są mniej kaloryczne, a glukoza znajdująca się we krwi płynie po woli i równomiernie. Chroni to nas przed nagłymi skokami poziomu cukru we krwi. Dzięki temu że dobrze rozpuszcza się w wodzie zwiększa w żołądku swoją objętość. Sprawia to że czyjemu się pełni a nasz mózg odczytuje posiłek jako obfity. Za sprawą insuliny czujemy się dłużej nasyceni co wiąże się z tym że mniej jemy. Insulina spełnia jeszcze jedno bardzo ważne zadanie dla naszego organizmu, mianowicie gdy po opuszczenia żołądka dociera jelita grubego działa jak probiotyk to znaczy zwiększa naturalne siły obronne i odporność na różnego rodzaju infekcje. Fermentując staje się pożywieniem dla bytujących w jelicie grubym tych dobrych bakterii. Rozwijając się zakwaszają środowisko w jelicie grubym, a to z kolei działa zabójczo na bakterie gnilne które są przyczyną naszych dolegliwości takich jak biegunka czy stany zapalne, które w dalszej konsekwencji mogą prowadzić do polipów a także owrzodzenia co w dalszej konsekwencji może prowadzić do raka. Te dobre bakterie które produkuje insulina likwidują także chorobotwórcze mikroby a produkują naturalne antybiotyki, niszczą grzyby i wirusy. Bakterie te także pomagają usunąć z organizmu rakotwórczy stront i nautralizuje toksyczne produkty przemiany materii. W ten sposób pomagają naszej wątrobie i nerkom które odciąża. Zwiększona ilość insuliny w naszym organizmie pobudza kurczliwość jelita co sprzyja jak i przyspiesza przesuwanie się niestrawionych resztek pokarmu. Pomaga również naszemu organizmowi w regularnych wypróżnieniach.