dieta-watrobaPodobne szkodliwe działanie na naszą wątrobę ma alkohol. Według badaczy u każdego pijącego wcześniej czy później rozwija się stan zapalny. Jeśli chodzi o marskość wątroby to bardziej narażone są na nią kobiety. Picie dużych ilości alkoholu sprzyja degradacji tego narządu. Dzieje się tak ponieważ trunki alkoholowe traktowane są przez nią jako trucizna, są one od razu neutralizowane ale przy tym powstają związki chemiczne, szkodliwe dla samej wątroby.

Jednym z podstawowych badań które pokażą nam stan naszej wątroby jest badanie USG. Dowiemy się czy struktura miąższu nie jest zmieniona oraz czy narząd nie jest powiększony. Kolejnym ważnym badanie jest sprawdzeni enzymów w krwi pod kątem transaminazy i bilirubiny. W przypadku podejrzeń zapalenia typu B lub C PACJENT POWINIEN BYĆ SKIEROWANY PRZEZLEKARZA PIERSZEGO KONTAKTU na biopsję. Wtedy to obiera się za pomocą specjalnej igły kawałek wątroby i analizuje się g pod mikroskopem. Pamiętajmy że nawet najbardziej uszkodzona wątroba może Si zregenerować. Należy zacząć od odstawienia przyczyny która dogaduje nam wątrobę np. alkohol czy leki. Niektórzy specjaliści tym kresie zalecają nie spożywać mięsa kurcząt. A dieta powinna wtedy składać się z gotowych warzyw, kaszy, kefiru itp. Zalecane jest spożywanie ogórków kiszonych które pomogą w regeneracji naszej wątroby. Pamiętajmy ż narząd ten pracuje bardzo prężnie, więc meczmy go dodatkowo ciężkim jedzeniem, w ten sposób możemy doprowadzić do stanu gdy na ratunek tego narządu może być już za późno.